Dataroom Caribisch Nederland
In 2023 en 2024 hebben we voor het eerst hoogtedata en beeldmateriaal ingewonnen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Op deze pagina vind je de dataroom voor Caribisch Nederland.
Rond de jaarwisseling ’23 – ’24 zijn LiDAR- en luchtfoto’s van Saba en St. Eustatius gemaakt vergelijkbaar met het Actueel Hoogtebestand Nederland en Beeldmateriaal in Europees Nederland. Op Bonaire is zijn wel LiDAR-metingen verricht, maar is het door aanhoudende bewolking niet gelukt foto’s van het hele eiland te maken. In het najaar van ’24 zijn er een nieuwe fotovluchten geweest en is dit wel gelukt. De beelden hiervan worden nog verwerkt en gecontroleerd en worden begin 2025 verwacht.
De data is beschikbaar onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 licentie.
Hoogtemodel (AHN) | Luchtfoto (Beeldmateriaal) | |
Bonaire | Beschikbaar | Verwacht Q2 ‘25 |
Saba | Beschikbaar | Beschikbaar |
St. Eustatius | Beschikbaar | Beschikbaar |
Downloads AHN Bonaire
Naast de losse kaartbladen zijn ook een eiland dekkend maaiveldmodel (DTM, GeoTIFF) (2,87 GB) en oppervlaktemodel (DSM, GeoTIFF) (2,75 GB) beschikbaar.
Downloads AHN & Beeldmateriaal Saba
Naast de losse kaartbladen zijn ook een eiland dekkend maaiveldmodel (DTM, GeoTIFF) (140 MB) en oppervlaktemodel (DSM, GeoTIFF) (196 MB) beschikbaar.
Voor een bulk-download van het orthofotomozaïek is er een lijst met links naar alle bestanden van het orthofotomozaïek in GeoTIFF beschikbaar. De stereomodellen zijn opgenomen in deze lijst. Met onze download assistent voor Microsoft Edge en Google Chrome is het mogelijk alle bestanden in deze lijsten automatisch te downloaden.
Downloads AHN & Beeldmateriaal St. Eustatius
Naast de losse kaartbladen zijn ook een eiland dekkend maaiveldmodel (DTM, GeoTIFF) (274 MB) en oppervlaktemodel (DSM, GeoTIFF) (287 MB) beschikbaar.
Voor een bulk-download van het orthofotomozaïek is er een lijst met links naar alle bestanden van het orthofotomozaïek in GeoTIFF beschikbaar. De stereomodellen zijn opgenomen in deze lijst. Met onze download assistent voor Microsoft Edge en Google Chrome is het mogelijk alle bestanden in deze lijsten automatisch te downloaden.
Documentatie coördinatensystemen
De Nederlandse Samenwerking Geodetische Infrastructuur (NSGI) beheert de gebruikte coördinatensysteem en coördinaattransformatie, BESTRANS. Meer informatie is te vinden in de publicatie “Coordinate transformation between International Terrestrial Reference System and coordinates used for the islands Bonaire, St. Eustatius and Saba (BES)”
In het najaar van 2024 zijn voor de coördinatensystemen van de drie eilanden EPSG-codes aangevraagd. Omdat deze codes pas recent zijn uitgegeven zijn deze mogelijk nog niet in alle GIS-software aanwezig. Voor Saba kan gebruik gemaakt worden van de codes EPSG:10641 (2D) of EPSG:10645 (3D). Voor Bonaire en St. Eustatius loopt de aanvraag nog.
Bestekvoorwaarden
De kwaliteitseisen aan dit project zijn vastgelegd in de besteksvoorwaarden luchtfoto’s en de besteksvoorwaarden LiDAR. De eisen zijn in grote lijnen vergelijkbaar met de eisen die aan het AHN en Beeldmateriaal in Europees Nederland worden gesteld. Door het gebrek aan recent referentiemateriaal zijn de eisen ten aanzien van de geometrie en classificatie iets afgezwakt in vergelijking met Europees Nederland.
Voor alle drie de eilanden is ook een true ortho beschikbaar. Echter, buiten het stedelijk gebied van Bonaire is de overlap tussen de luchtfoto’s niet overal optimaal voor een hoge kwaliteit true ortho.